Denníček malej cestovateľky

Po 9. mesiacoch príprav sme 10.1. začali naše najväčšie dobrodružstvo... ale kým s Amálkou začneme cestovať okolo sveta, tak sme si dali menší cieľ - ísť pozrieť rodinu do BB, čo sa v spojení s hraničnými kontrolami ukázalo ako náročná úloha, na ktorú sme potrebovali vybaviť pas, aby sme nemuseli nelegálne pašovať dieťa cez hranice.

Nakoniec sme to zvládli za 6 mesiacov (čo je pre malého človeka, ktorého vek sa počíta v týždňoch a rovnako rýchlo sa aj mení, strašne veľa) a máme pre našu malú cestovateľku pas. Konečne sa môžme oficiálne vybrať domov na Slovensko pozrieť rodinu a ukázať jej naše rodné kopce.

My sme sa rozhodli pri vybavovaní pasu íst oficiálnou cestou cez ambasádu v Prahe, ale pokiaľ sa nevyžívate v byrokracii, tak to radšej odporúčam vybavovať priamo zo Slovenska. Medzi nástrahy patrí: zoberú vám CZ rodný list (zožeňte si úradný duplikát), čakačka 2 až 3 mesiace na voľný termín, najprv žiadosť o SK rodný list a až potom žiadosť o pas a fotenie, nič sa nedá poslať, pre všetko musíte ísť osobne =  3 cesty do Prahy, našťastie len raz s dcérou.

Situáciu skomplikovala korona a ani rodičia nás nemohli prísť pozrieť, takže sme zbalili kočík do kufra a vyrazili na pohraničie, kde sme si dali piknik na území nikoho :) občas prešla okolo slovenská hliadka, ale ani si nás nevšímala a nekontrolovala nás. Toto sme si ešte raz o mesiac zopakovali a tentokrát sme si už rovno prehadzovali proviant a darčeky z kufra do kufra cez "čiaru" :) 

Druhá vlna je za dverami, a tak asi oprášime staré pašerácke cestičky, aby sme mohli spraviť rodinnú oslavu na "našom" mieste :) 

 
PS: Viete koľko stojí dieťa? 5000 czk - toľko sme museli zaplatiť zálohu v pôrodnici, aby sme mohli s dcérou odísť... Potom, keď sme jej vybavili poistenie, tak nám zalohu vrátili.

Comments