Sardínia

Druhý predĺžený májový víkend sme vyrazili na Sardíniu. Hneď po prílete sme naskočili do malinkého Fiat 500 a vyrazili na Cappe Cialo, kde sú nádherné skalné bralá, na ktorých je ferrata, vojenský vysielač a podmorská jaskyňa. My sme stihli len krásnu vyhliadku z jaskyne, ale aspoň z diaľky sme si pozreli aj to ostatné.
Cestujeme na juh po pobreží a kocháme sa rozkvitnutými stráňami, až prídeme akurát na západ slnka do mestečka Bosa. Tu začíname pociťovať taliansku atmosféru úzkych uličiek s kaviarničkami a celé to dotvára kopec, na ktorom stojí historická pevnosť.
Neskôr na konci doliny nachádzame pekné miesto na spanie v prírode a skoro ráno ideme pozrieť neďaleký Nuraghi - 3000 rokov starú kamennú vežu, ktorej presnú funkciu doteraz nik nevie.
Po lokálnych raňajkách sa presúvame cez horské sedlá, kde sa naháňame s motorkami až do Baunei. Kúsok ďalej na planine končí cesta a ďalej pokračujeme pešo. Celkom nás prekvapí závora a vyberač vstupného na pláž, ktorá je vzdialená 3 km. Cestou sme videli kopu húseníc a naozaj na pláži bol plavčík a kontroloval lístky. Voda bola síce trochu chladná, ale kto by sa nechcel kúpať v takomto parádnom prostredí.
Keď sme sa vrátili k autu, tak sa už pomaly ale isto blížila búrka, a tak sme vyrazili na sever na piesočné pláže. S naším šťastím sme chytili okno pomedzi prehánky a mohli sme si vychutnať pláž La Cinta bez ľudí :) Večer sme zase našli koniec cesty v neďalekej doline a v suchu sa vyspali pod olivovníkmi.
Zo severného pobrežia sme navštívili Castelrado, kde bola ešte lepšia pevnosť na skalnatom brale a ešte farebnejšie domčeky ako v Bose. Ďalej sme pozreli Platanamu s borovicovými lesmi, pomedzi ktoré rástli kaktusy a mali tam divnú hnedú vodu :D Najväčšie mesto oblasti Sassiri sme si len na rýchlo prezreli a dopriali sme si prošuto s čerstvým pečivom a pizzou. Spokojní sme teda vrátili auto a presunuli sme sa do Alghera, kde sme mali poriadne ubytko.
Počas ubytovávania sme na úvod dostali radu nad zlato: "Pizzerie sú všade a všade je dobrá pizza, ale ak náhodou narazíte na zlú, tak môžete zavolať políciu..." :) tak sme sa vydali na hlavnú pláž, že sa skúsime okúpať pred tým, ako sa pôjdeme najesť, ale silný vietor nám prekazil plány, a tak sme aspoň pozorovali kite surferov. Následne sme sa radi úmyselne stratili v nádhernom historickom centre, kde sme sa znovu večer vrátili a vychutnali si ľudoprázdne uličky.

Celú akciu sme si takto zdokumentovali:

Comments