Expedícia Križná

Už dlhšie sme plánovali prenocovať počas zimy niekde vonku a jeden februárový víkend stúpla teplota na horách na -10 vďaka sneženiu a tak sme neváhali a rozhodli sa pre "expedíciu" na náš obľúbený kopec. Na nete určite nájdete kopec návodov a rád, my sme sa inšpirovali TU. Ale predsa len sme si dopriali ten luxus a zobrali sme si stan, ktorý po výlete v Omane prišiel o palice ale vďaka super ľudom z Colemanu uz mame zadarmo nove :)
Výšlap začíname v Tureckej a na miesto sa dostávame okolo 16tej, takže už len rýchlo vykopať základy a postaviť stan. Varime už po tme ale o to je to väčšia zábava. Kvôli sneženiu nemáme moc výhlady ale aspoň je teplejšie a zaujímavo to šuští keď padá na stan sneh :) Pod sebou mame tenké samonafukovacie karimatky a spacáky si balíme do termo fólie čo nebol až taky dobrý nápad lebo ta neprepustí vlhkosť a tak mame ráno dosť mokre spacáky - takže nabudúce berieme žďárák. Inak v stane mame pekne nad nulou aj keď je vonku -8.
Ráno nás čaká čerstvo napadnutý sniežik v okolí a tak len dáme niečo pod zub a vyrazíme smer vrchol. Na hrebeni nás prekvapí silný nárazový vietor ale tak pokračujeme ďalej a hore nás prekvapia  preteky skialpinistov ... nasleduje krátke video z priebehu "expedície" :)


P.s. ak by niekoho zaujímala použitá výbava tak sme nepoužili nič extrémne. Stan Coleman Darwin, trojsezónny spacák Pinguin Topas a spali sme v dlhom termoprádle ...

Comments