Široká veža

Kedze pracujem v CR, kde sa pripomina vznik Ceskoslovenska sviatkom tak som si mohol predlzit vikend a vyrazit na Slovensku. Predpoved pocasia bola priam dokonala, a tak padla jasna volba na Vysoke Tatry.
Vecer vybavit poistenie rezervovat chatu a zbalit vsetko potrebne a po kratkom spanku vyrazame po stvrtej rano smer Stary Smokovec. Cestou sme pozorovali, ako sa nam Tatry vynaraju z tmy pocas vychodu slnka. Na parkovisko prichadzame tesne po siestej a hned nas skasne stracza. Vyrazame smer Terryho chata, pricom zaciname pocitovat teplo zo slnka, ktore sa zacina do nas opierat.


Takto rano nestretavame skoro nikoho na chodniku, a tak si mozme vychutnavat ludoprazne, jemne zasnezene Tatry v plnej krase. Na Terryho chate nieco zahryzneme a pokracujeme do krajiny snehu a ladu.
Pod Priecnym sedlom sa dostavame do tiena a sme nuteni nasadit macky kvoli zladovatenemu chodniku. Tu sa stalo nieco necakane, ako tak montujeme macky dobehol nas brat Cech, pozrel na  lad a povedal, ze nema macky a tak to otaca ... neverili sme, ale zjavne nejaka vynimka potvrdzujuca pravidlo.

Na cestu do sedla nesvieti slnko, a tak tam bola tona snehu a ako bonus je miestami zladovatela skala. Ale my v plnej vybave sme sa neohrozene dostali az do jeho najvyzsieho miesta, kde pokracujeme dalej mimo chodnika smer Široká veža.


Tu uz sa slniecko pekne opiera, a tak nepotrebujeme macky, ale pre istotu sa vsetci naviazeme na lano a postupujeme zlabom hore. Tesne pod hrebenom je trosku narocnejsia pasaz v exponovanom terene, ale po chvili ju prekonavame. Na hrebeni je to uz len kusok k vrcholu, ktory je oznaceny zlomenou drevenou palicou.


Vyhlady su nadherne a bez jedineho oblaku nam to pride az gicove :) Rychlo zhltneme nejaky ten rezen a vydavame sa na zostup. V sedle zbalime vsetku vybavu a ficime na chatu, kam prichadzame uz bez priameho slnecneho svetla a citit chlad a unavu. Tu sa rozdelujeme a ja s mojou Zuzkou zostavame na noc, ostatni zostupuju za tmy spat k autu.
Chata je celkom plna a necakane sme jedini Slovaci a zvysok su bratia Cesi, co oslavuju sviatok. Po veceri ideme pozriet hviezdy. Skusame ich aj zachytit  ale bez stativu je to trochuu problematickejsie. Hlavne bolo prijemne po case vidiet oblohu plnu hviezd :) Potom uz len kakavko a spat ...


Rano sme mohli pozorovat vychod slnka priamo z okna a nasledovala uz len cesta spat do civilizacie. Cestou sa s nami zima prijemne rozlucila a este sme sa stihli opalovat na Hrebienku, proste paradne dva dni v raji :)



Comments