Into the north II

Nepreslo ani pol roka od nasej poslednej navstevy Norska a nas to znovu taha navstivit tento malebny kut sveta. Tentokrat bola hlavna motivacia navstivit Mikiho ktory docasne pracuje v Bergene ... a tak preco nezobrat 6 ludi (Ja + moja Žabka, kubik, Shadow a Veva + Daddy) a ist celu cestu autom ze? :D

Vyrazali sme v sobotu skoro rano aby sme stihli nocny trajekt Rostock -> Trelleborg. Vybrali sme overenu cestu cez Polsko a okolo Berlina. Ako hlavny sofer zacal daddy a po par hodinach som sa s nim pravidelne striedal. Prva komplikacia nastala na jedinom spoplatnenom useku Polskej dialnice ked sa nazbierala hodinova zapcha pri mytnych branach. Zaujimava bola tiez polorozpadnuta dialnica tesne pred hranicou. V Nemecku nas cakala sloboda a neobmedzena rychlost (kedze sme viezli box na streche tak sme mali predsa len niake limity ale aj tak) lenze sa potvrdilo ze je pekne mat neobmedzenu rychlost ale ked je velka cast koli opravam uzavreta tak to moc nepomoze a tvoria sa klasicke stau ako sme mohli vidiet pri Berline.(nastastie bola v protismere lebo bola dlha aspon 10km)


Dost bolo o cestach. Prva vecsia zastava bola v Rostoku, kde sme mali niaky ten cas a tak sme sa vybrali pozret nieco ako centrum ktore sme si pekne vychutnali pri zapade slnka a naladili sa na severske pristavne mesta. Potom uz len sup do rady na trajekt kde sa najprv museli vylozit a nalozit vlaky, nakladaky a az potom my bezne auta. Trajekt na to ze siel cez noc 7 hod ma prekvapil tym ze nemal dost priestorov pre ludi a tak sme krizovo sli spat na chodbu. Ale po celom dni v aute a jednom silnom svedskom pive (kupili sme v duty-free hned cely karton :D) sme spali ako v perinke.

Rano sme sa uspesne vylodili v Skandinavii a tam sa zacala pohodovejsia cesta bez kolon a s nadhernymi sceneriami. Zaujimavostou bolo ze maju nabijacky na e-auta  aj pri mekacoch :) Zastavili sme sa pozret centrum Gothenburgu kde sme sa prijemne presli popri vodnych kanaloch okolo centra.

Nasledujuca zastavka bol hranicny fjord medzi Svedskom a Norskom. Sice uz par rokov stoji novy dialnicny ale my sme chceli tradicne zastat na prvom fjorde a vychutnat si nestrazene hranice EU. Predsa az tak nestrazene neboli kedze na druhej strane nas cakalo duo policajtov so samopalmi, lebo par dni pred nasim prichodom boli hlasene teroristicke utoky na Norsko. Ale my sme zahrali studentov na vylete a v pohode sme vsetko pivo spolu s Kubikovym bielym praskom prepasovali cez hranice :)

Norsko je kludna krajina to si mozete vsimnut hned na tom kusku dialnice co tu maju. Maximalka 110 malo ludi chodi rychlejsie (pri vyske miestnych pokut sme aj my radsej spomalili) a vsetci sa kochaju prirodou. Takto pohodovo sme dorazili do Osla a co by to uz len bol za trip do Norska keby sme nenavstivili hlavne mesto. Presli sme len uplne centrum, nieco pofotili, no kedze vsade boli policajne hliadky nikam sme ani nemohli ... ale toto sme si aj napriek tomu dovolili :P

Po kratkej prestavke sme ficali dalej kedze sme chceli este prejst co najdalej za Oslo. Podvecer sme dosli k najvacsiemu drevenemu kostolu v Norsku kde sme nasali historicku atmosferu a v mape sme hladali nejake zaujimave miesto na stanovanie pri jazere.


Miestecko bolo luxusne a tak sice uz vecer, ale este za svetla, sme sa chceli okupat. Najprv bolo vsak potrebne postavit stany co sa ukazalo ako velky problem, kedze sme nasli len jeden a zistili sme, ze ten druhy zostal v BB. Tak sme to vyriesili spanim v aute pripadne vonku pod sirakom. Uvarili veceru, zohnali pitnu vodu, pekne sa umyli v super jazere a druhy par sa rozisiel ... wait what ... no proste sa rozisli. Tak tomu vravim uspesny prvy den v Norsku.


Dalsi den mame trochu casu a tak sa vezieme okolo blizkeho jazera a zda sa mi nejake povedome, potom ideme pozret do najblizsieho mestecka Rjukan a nakupit nejake potraviny a zistujeme, ze sa nahodou nachadzame v meste ktore malo tak malo slnecneho svetla (koli tomu ze je schovane za najvyssim vrchom v J Norsku) ze si na prilahly kopec namontovali velke zrkadla. Cestou dalej nachadzame niekdajsiu najvacsiu vodnu elektraren sveta a vtedy mi to dochadza ... kto nepozna moze si precitat viac TU. [V tom jazere kde sa potopili sudy s tazkou vodou sme sa nastastie nekupali ... iba umyvali zuby :)]

Ako dalsi postup sme vybrali skratku cez horsku planinu kde sme sa rozhodli vyslapat na bezmenny kopec koli lepsiemu vyhladu. Kedze nemal ani len meno tak ani chodnik tam nikde nebol a tak sme si kazdy sli podla chuti a odvahy. Hore sme hodili lahky obed a cestou spat si Shadow podvrtla clenok ... no zabava nam graduje kedze mame naplanovanych zopar trekov.


Nasa cesta dalej pokracovala malebnou krajinkou s chatkami so zarastenou strechou a lyziarskymi strediskami a vyhladom na zasnezene kopce, pri jednom takom peknom mieste sme sa zastavili aby sme pridali aj nasou troskou v raste kamennych muzikov.
Dalej nas cakal najvyssi Norsky vodopad kde bola vacsia koncentracia turistov ale niektory z nas si trufli za zabrany a sli sa fotit priamo k zrazu. Cela roklina bola masivna a bujaro zarastena vdaka stabilnemu rozprasovaniu, ktore bolo citit na dialku.

Stadeto sme pokracovali autom pomcou spiralovito klesajuceho tunela az k gigantickemu fjordu cez ktory sme sli mohutnym mostom ktory na oboch koncoch pokracoval tunelom do utrob strmych skalnatych stien. Vnutri nas prekvapil aj osvetleny kruhac ktory vyzeral ako keby tam pristavalo ufo :)

Cestou sme este omrkli mensi vodopadik vo Vosse a vybrali sme sa na dalsiu planinu strmou a uzkou cestou po ktorej ledva preslo jedno auto. Hore sa tam povaloval kopec oveciek a tak sme skoro netrafili odbocku k spravnemu jazeru. Tu sme sa po veceri rozdelili na dve skupiny kvoli clenku. Na chatu sme sli az o jedenastej vecer pri sere zapadajuceho slnka :) Tam sme sa este stihli so Zuzkou hodit do ladoveho jazera ale ta krasne ladovo modra voda stala za to :)

Rano rychlo pobalit zbehnut k autu a ficime do Bergenu kde nas uz caka Miki ako hlavna atrakcia :) Prichystal si pre nas vyhliadkovu turu na Ulriken co je kopec hned nad centrom Bergenu s uzasnym vyhladom. Hore sice fuka a vyzera to na burku ale aj tak je tam plno miestnych co si prisli po praci vybehnut na tuto ich dominantu :)

Po navrate do mesta zistujeme predpoveda na nasledujuce dni a vyzera to zle tak sme nuteni na rychlo menit nase plany a vyrazame do centra pozret klasicke farebne rybarske domceky v pristave, rybi trh a vsetko co nas cestou zaujme. Po super dni s Mikim sa lucime s tym ze sa urcite este niekde na potulkach svetom stretneme.

Po noci stravenej nedaleko fjordu skoro rano vyrazame k jazeru pod Trolltungou na ktoru je potrebny cely den kedze to je 22km trek. Na to ze pocasie nie je idealne tak cestou stretavame mnozstvo ludi s rovnakym cielom a trochu sa obavame ze bude dlha rada na pozersku fotku. Ako podotkol jeden cudzinec co sme sa snim cestou trochu bavili ze je to dost dlha cesta koli jednej fotke... my tam sice tiez ideme kvoli nej ale cestou si plnohodnotne vychutnavame norsku prirodu a vyhlady na azurove jazero a v dialke je mozne zazriet kusok ladovca.

Postupne prechadzame na kamenne platne a zacina prsat tak sa celkom obavame ci bude vobec mozne sa dostat na visutu skalu. Po celkom narocnom stupani sa konecne dostavame k hlavnej atrakcii dna, na mieste je uz zopar turistov dokonca aj nejake stany v okoli ale v rade na fotku caka len zopar ludi takze sa s kludom naobedujeme a pozerame a fotime okolie a nasledne ideme na vec ... so Zuzkou skusame narocnejsiu pozu a dokonca za nu zozneme aj potlesk od okolostojacich :)

To azurove jazero pod nami nas tak lakalo ze sme sa niektori rozhodli jemne pobehnut cestou spet aby sme stihli este nejake to kajakovanie pripadne kupanie. Lenze cesta bola narocnejsia ako sme si mysleli a hlavne nam nechcelo zobrat ani jednu platobnu kartu tak sme bezali zbytocne a len sme sa stihli trochu oplachnut a oddychnut kym dorazil zvysok vypravy.
Potom sme sa vybrali na dalsiu chatu ktora mala byt trochu na plosine, trochu v divocine a kusok od cesty co znelo ako vynikajuci napad ... vsetko sa vsak zmenilo ked sme dorazili na k jazeru kde sa zatiahlo a zacalo prsat takze sme nevideli nas ciel na druhej strane a vlastne sme ani nevedeli ake je jazero velke. A tak sme sa zniceni po celodennej ture vybrali na pochod okolo jazera ... po par hodinach sme okolo jednej v noci, premoceny zablateny po usi a psychicky na dne dorazili na chatu kde sme si dopriali teply caj a suchu postel. Rano nam strazkyne chaty povedali ze sme presli vlastne len 4km a chodnik je taky klasicky norsky len ked prsi tak sa trosku rozvodnia bazinky ... prave preto tam chodia lodkou

Cez den je cesta prijemnejsia a dokonca vidno na druhu stranu jazera takze nam to ubehne rychlejsie a hlavne prijemnejsie. Autom sa presuvame pomedzi ovecky a spat k moru, fjordom a naznakom civilizacie. Prevezieme sa cez nadherny fjord kompou ktora trochu meskala ale cakanie som si sprijemnil pokusmi o rybarcenie :) Podvecer sa snazime dostat co najblizsie k startovaciemu parkovisku na Preikestolen ale narazili sme na znacku zakaz stanovania co je v Norsku neobvykle a tak sa vraciame k fjordu kde si najdeme prijemne miesto. Skoro rano vyrazame na stolovu skalu ktora si ide svoje a trci si len tak 600 metrov nad fjordom.

Ako sa pocas dna zlepsuje pocasie tak umerne narasta pocet turistov a cestou spat narazame doslova na cele autobusy ludi ktori idu v rade len kvoli vysnivanej fotke ... nad tym sa len pousmejeme a ideme sa kupat kusok od chodnika. Pri aute si vsimam moznost pozicania kajakov a tak nevahame a ideme na vec ... uplna parada vozime sa po okraji jazera obcas vylezieme na bralo a skaceme do vody skoda len ze nebolo teplejsie pocasie :)
Cestou na poslednu chatu sa zastavujeme na konci jedneho lubezneho fjordu kde je camp pre rybarov a tak si dame do nosa zmrzlinu a skusame znovu stastie s rybami ... sice ulovime len meduzu ktora sa aj tak nedala vytiahnut ale krasa toho miesta nam uplne staci k stastiu.


K veceru sa zase pokazi pocasie a tak sme celkom radi ked sa dostaneme na chatu pocas dazda a po rychlom vareni ihned lahneme spat. Chatka je sice velmi pekna ale je plne obsadena a tak rano rychlo po sebe upraceme a vyrazame na posledny trek - zaseknuty balvan nad bralom - Kjerag. Cesta vedie po skalnatych platniach kde je namontovane zabradlie s retazou pre lepsi pocit. Az na zaver je vidno ze sa nachadzame 1100 metrov na fjordom a len par odvazlivcou sa odhodla na skalu.

Vecer nas caka uz len presun do pristavneho mesta Kristiansand. Nachadzame super miesto pri chatach okolo jazera a tak si odvazne vyberame miesto pre stan ked pride miestny Nor a ponukne nam lepsie miesto a kopu dreva na ohen tak nevahame a posledny vecer si poriadne uzijeme :) Nasledujuce rano nam ide trajket do Danska a nasleduje umorna 14hodinova cesta do Brna a spat do reality.

Comments