Skautsky tabor

Na uvod reportu z tohto super tabora by som si dovolil vypisat urcite vyhrady k organizacii, takze to mozte preskocit. Takze pred taborom sme nevedeli o programe nic ine len ze bude ten z minuleho roku lebo sme sa knemu nedostali koli pocasiu. Aj ked sme sa snazili zistit nepodarilo sa nam ze ci nepotrebuje pomoct s doladovanim alebo s urcitymi dnami a tak proste sme nevedei do coho ideme a tym padom sme sa nemohli pripravit (ale tak sme zvyknuty a bereme tam kopu roznych veci pre istotu - skaut je vzdy pripraveny :) ) No ale my sme rovery a tak nemusime sa ucastnit programu pre deti ale tak chceli by sme pomoct skor ako NPC alebo tak niak. Dalsia vec ze si uvedomujeme a celkom sa niekedy nato aj tesime ze budeme diggovat kopu veci na tabore a sme tu na tazsiu pracu ale radi by sme mali aj trochu casu pre seba aby sme sa bud mohli hrat niake hry alebo spoznavat okolie a stavat rozne taborove stavby a vylepsovaky (nastastie predposledny den sme stihli aspon generalku na taborovu vezu) a preto by sme potrebovali vediet program dopredu a ako bude prebiehat den a nie byt stale v pohotovosti co kde bude treba spravit proste mat cas aj na seba (je to celkom popisane v tom cisle Mediumu co sme dostali na konci tabora takze to nemam z vlastnej hlavy). Beriem ze je narocne sklbit program a tolko ludi z roznych vekovych kategorii na jednom tabore ale teraz to bolo dost citit a preto to teraz spominam aby sme to do dalsich rocnikov trosku zlepsili.

Tak dost bolo staznosti a mozem sa pustit do opisu zazitkov. Takze tento rok sme taborili medzi Dubravicou a Hrochotou. Tabor prebiehal hned po tabore 89. zboru takze sme mali skoro koplentne pripravene taborisko co sa vecsine pacilo ale tak mne chybalo uvodne stavanie tabora a tym padom dobry pocit z toho ze sme tabor postavili vlastnymi rukami. Ale tak vyhoda ze to uz je mame cas na ine veci a tak sme aspon zviazali novu chladiacu lavku. Takze prvy tyzden snami boli deti z fantazie a priviezol ich ich ponik banan na voze ktorym nam potom pomahal vozit drevo a piliny na zasipavanie bahnitych ploch.
Tiez nam pribudlo par novych deti co neboli minuly rok a dokonca aj dvaja skauti zo Zvolena. Conto a Leo ktory sa postupne zaclenili do kolektivu a stali sa znich plnohodnotny bystricania :). V nedelu k nam prisiel kapucin aby spravil omsu a tak som sa zo zvedavosti zucasnil kedze pod stromom pri potoku mi to pride lepsie ako v honosnych kostoloch aj ked niesom veriaci. Az na par usekov ked som nevedel co sa deje a som sa schovaval za risom predomnou to bolo celkom v pohode kde povedal niaky pribeh zo zivota beznych ludi a potom sa nam urcitymi metaforami snazil naznacit ako zit to bolo celkom zaujimave a celkom ma potesilo ako sa cirkev uci na vlastnych chybach a teraz uz netvrdi ze zem je plocha a sme stredom vesmiru :).
Prvy tyzden bola snaha o niaky system behu tabora, rano rozcvicka, ranajky, hygiena a podobne zalezitosti pred rannym nastupom kde som vecsinou vsticoval vlajku. Potom detom zacinal program a my starsi sme sa pustili do prace ci uz v kuchyni alebo v lese a zabecpecovali sme chod tabora a doladovali rozne veci aj pre hladky priebeh ich hier. Hned z uvodu sa natiahlo lano z nedalekeho brala a mala sa tam vybudovat lanovka ale ako to uz byva tak k tomu nebol cas a som aj celkom rad lebo by bola dost brutalna a mne prisla nebezpecna a to by sme este museli spilit asi dva stromy aby sa po nej dalo vobec spustit ... ale aspon na konci nasa uderna skupinka na cele so zabkou objavila super prirodny bazen kde bolo vody nad pas a mohli sme sa tam v uvodne slnecne dni kupat a spoznavat korito potoka na vyprave dole a hore prudom.
Vecer som na poslednu chvilu dostal ulohu spravit otvaracii tabor a preto som sa rozhodol ze spravime len pyramidu kedze je rychlejsia a nieje to az take narocne na pripravu. Drevo sme zohnali celkom rychlo ale Conto s Leom mali celkom problem s razdim ktore bolo dolezite pre vypln a zivicou na pochoden ktora ledva horela ale tak nakoniec ohnivak Miki zvladol bez problemov zapalit ohen velkeho ducha a prvy taborak sa vydaril a bolo super pocasie, spievali sme stare trampske pesnicky z novych taborovych spevnikov (pomahal som mikimu s vyberom).

Dalsi den sme spravili velky zatah na drevo aby sa deti mohli vecer saunovat, co tiez nieje moc zabava pol dna makat (nastastie menej lebo ma prisli pozriet rodicia a doniesli mi kefku :)) v lese a potom som uz ani nemal chut ist do tej sauny a podla slov zucastnenych bola trochu slabisia takze som dobre urobil.
Ale tym nam stale pekne pocasie viac menej koncilo a zacali obcasne burky tym padom bolo problematickejsie vsetko zaobstaravat a hlavne nam zacalo zatekat do teepka. Maly sme ho prestavat na zaciatku tabora dalej od rieky a hlavne trosku inak postavit lebo sme museli mat pocas lejaku vedra na vodu vo vchode a pri ohnisku. Nastastie sme uz coto prezili v tychto stanoch tak po malych upravach a okolitych zakopoch sa to dalo celkom prezit.
V jeden jasnejsi den nas prisiel navstivit Sivy Vlk ktory detom vysvetlil zaklady ryzovania zlata a dokonca si to aj mohli na vlastnej kozi vyskusat ked hladali male medienky :) predtym bola mensia vystavka vzacnych kamenom a prednaska o tom ako vznikali a ako sa delia v podani Benovho kolegu.
Tiez sme maly kulturnu akciu ked sme sli cez kopec do Ponickej Huty, cestou sme trosku zabludili a tak sme si to kliesnili lesom a zihlavou a rozvodnenym potokom. Nakoniec nam Mroko presekal solidnu cestu a tak sme sa dostali do dediny kde sme v 3-4clennych druzstvach (jeden starsi a zvysok male deti, ja som mal troch najmladsich chlapcov) mali plnit tri ulohy: podpisat zmluvu a vzajomnej pomoci pri vpade avarov s dedincanmi, vymenit klinec za nieco vecsie cennejsie a za niaku sluzbu si zasluzit obed inak povedane prosit o hocijake jedlo lebo v tom necase sa nedalo nic robit vonku a dnu by deti asi moc nepomohli skor naopak ... takze po par hodinach sme mali par zmluv solidny kus slaniny a vymenili sme klinec postpne za same blbosti ale boli vecsie a plastove. Mna uz chytal solidny hlad a tak som si odrezal zo slaniny kus a zjedol ho len tak pricom ju takto nemam vobec rad. Ale hlad je hlad a tak ked sme deti nalozili do voza tak sme si s mikim sli kupit chleba a tuniaka s pastikou a cely sme ho dvaja zjedli.

A potom uz len horsa spet do tabora cez kopec pricom teraz som prebral vedenie ja a za chvilku sme boli sviznym tempom v tabore dopohody cesta :P
Od zaciatku tabora sme pouzivali preplnenu latrinu este po 89.zobre a ked sme ju chceli ist s mikim vykopat tak ze deti to maju za jednu cast ulohy v ich hre tak to mame nechat na nich a tak ked sme to po par dnoch sli pozret tak vybrali pekne miesto ale poda nebola moc vhodna kedze bola samy koren a kamen a tak ani moc do hlbky snou nepohli. A tak sme sa museli chytit krompaca a lopaty a dali sme sa do toho co nam ide najlepsie diggovanie :D lenze sme ju nemohli dokoncit bo sme dostali ine veci na starost a predsa v starej latrine bol este kusok miesta :) a tak sme az na dalsi den zacali s viazanim sedakov ktore boli tento rok opet luxusnejsie a spravili sme peckovy drziak na toaletak proste tento rok bola latrina masterpiece, jedina skoda ze zabka vtedy robila 300fotiek ako deti trenuju boj z ponika takze neexistuje fotka :(

Obdobie dazdov postupne gradovalo a uz sme si zvyklina zvysenu hladinu potoka a to ze je stale hnedy a vodu z pramena sme muslei prevarat inak by nebola pitna. Rovery mali nocne straze lebo bolo treba kontroolovat hladinu rieky a vylievat vodu z cielt aby nam neroztrhlo strechu nad kuchynou a jedalnou. Ked som mal straz s mikym tak sa chytili sadze v komine a slahal polmetrovy plamen zneho tak sme ho len chladili vodou z potoka kym neprestal, ale bolo celkom vzruso. Ked sme koncili straz tak ma napadlo ze sak hore nad taborom je taka zatoka kde sme sa obcas kupali a ked takto stupa hladina tak by sa tam mohol vyliat potok na cely tabor. V noci nastastie haldina uz nestupala takze sa nestalo najhorsie to az rano ... ked sa potom vylial z korita aj hore aj pri kuchyni a tak bolo treba najprv zachranit most potom vynosit veci z kuchyne pod les do kopca a nakoniec odklonit stupajucu rieku od stanov aby nas neodplavilo sme nabehli bosy alebo v sandaloch a zacali sme kopat jarok a vrsit provizornu hradzu z dreva a drnov. Pedro popritom robil druhy krat mlcanie a nakoniec sa mu to aj podarilo a spravil tri orlie pera cim mu gratulujem, a respekt ze to dokazal pocas tejto potopy :)

Nastastie takto zvysena hladina bola len den a potom trosku klesla takze sme mohli s Budym zbudovat nahradny most. Deti tiez prezili a odmenili nas masazou chrbta pri obede zato ako sme statocne zachranovali tabor. Za zmienku tiez stoji vykon kuchyne kde aj sa varilo aj v tomto pocasi a riso si len dal klatik pod nohy aby nestal vo vode a varil dalej :D
S mikim sme mali kacicky na kupanie a jednu sme dali aj zabke a tak vzdy ked sme sa sli kupat tak sme sli snimi a aj po potope sme ich zobrali si zasurfovat na vlnach :) to skoncilo trosku zle ked moju zobral prud ale miki ju zachranil sice si nasledne svoju vyhodil na najvyzsi strom v okoli a nepodarilo sa nam tam dostat ani zumarovanim :( ale neboj raz si po teba prideme.
Pocas celeho tyzdna ked tam boli deturence sme vlastne s mikim dost makali a preto sme boli dost hladny a tak sme par krat boli dost sklamany z velkosti porcii ake sme dostavali, proste nieje nic horise ako ked sa pol dna niekde lopotim s drevom a tesim sa na niake jedlo a potom dostanem jeden a pol zemiaka ... jedine stastie ze sa nam obcas usli niake zvysky co deti nedojedli. Ale jednoznacne najhorsie boli porcie krupicovej kase kde bol liter mlieka na styroch pricom doma si dam na veceru sam liter. No proste to posoby zle na moralku takze jedlo bolo dost krizove ... ked bolo nieco dobre tak toho bolo malo.
V posledny den ked snami boli deturence bol taborak ale kao to byva zacali ho robit na poslednu chvilu a priniesli drevo a tym si mysleli ze je to hotove a tak sme sami z mikim vsetko drevo spracovali a zacali sme ho stavat lenze sme nemali kedy ist po razdie a tak sme poslali par deti pod velenim Conta a Lea a dopadlo to katastrofalne mali sme ho tak za hrst a tym sa rozhodne neda zapalit taka masa dreva a to este ked mrholilo a vsetko bolo mokre ... ja som dostal prikazom z vedenia ze ho mam zapalit pricom som to par krat odmietol a tiez som odmietol zodpovednost zato ked sa mi ho nepodari zapalit. Faklu som zapaloval asi piatimi zapalkami to uz bolo zle znamenie a samozrejme ze sa ohen nechytil a tak bolo dlhe trapne ticho kym mi zohnali brezovu koru a dalsie zapalky tie boli vlhke a kora taktiez ale druhou zapalkou sa mi podarilo skoro nemozne a zapalil som ohen. Nakoniec ked sa rozhorel bol lepsi ako predtym ale stale mrholilo takze skoda. Prisiel aj Trisko ktory povysil Domca a potom sa zahajil pesnickovy program tak sme si aspon zaspievali.

Den po taboraku nas opustili vsetky deti a tak nam konecne mal zacat veget a tak sme zacali hrat Draci Doupe kde som sa snazil vtiahnut dost velku skupinku ludi do napinaveho dobrodruzstva ale v takej velkej skupine je to celkom narocne a dost sme sa zdrzovali tak sme stihli len jedno iked na viac posedeni ale dufam ze sa zabavili a niekedy mozme pokracovat :)
Pocasie nam stale moc neprialo ale tak v jeden lepsi den ked uz sme rozoberali tabor tak nas prisla navstivit veva a z rozobrateho krizoveho mosta sme zacali s mikim stavat skusobnu straznu vezu a este sme zacali robit palacinky ktore sa robili pol dna vkuse na jednej panvici na tej blbej piecke par hodin Pedro par ja a nakoniec to dokoncoval Supo ked sme sli s Pedrom Mikim a Contom na zasluzenu saunu. Ta bola fakt peckova kedze sme tam boli len my a mali sme poriadne nazhavene kamene tak sme potocili 4 kola a na konci sme uz fakt vydeli bieleho bufala :D Veza nakoniec celkom stala asi pol dna a udrzala aj rekordne vela ludi prico som myslel ze sa zruti :) Bola snou celkom sranda, teda nabuduce isto musime postavit solidnejsiu.

Viac foto aj s popiskami najdete TU

Comments