Expedicia Ukrajina

Takze tato akcia pocas ktorej sa nam stalo zopar mocnych zazitkou a vypili sme mrte vodky sa neda len tak lahko opisat takze toto bude taky kratsi pokus o opis tych nonsych momentou. Dalsie info mozte nacerpat z fotoalbumu kde su kratsie popisky TU alebo sa kludne opytajte mna alebo ineho ucastnika zajazdu :)
Alebo Adam Tyzs napisal dobrodruzny cestopis :) TU
Takze chut ist na ukrajinu som uz mal tak rok ked som pocul pribehy ako je tam lacno a pohodovy ludia a hlavne som chcel ist na vychod kedze vsetci sa trepu len na zapad. Pred prazdninami ma oslovila skupinka okolo Rasta ze by tam chceli ist a najprv sa s velkym nadsenim prihlasilo mrte ludi ale casom odpadavali. Takze nakoniec nas slo len 7 statocnych: Ja, Adam, Drenco, Nata, Rasto, Kaja, Hanka. a tak skupina orientakou a ludi z matickych sustredeni mohla vyrazit.
Trasu naplanoval team z Prahy a bolo to super mali sme mapu vedeli kde a co sa oplati pozret mali sme alternativy podla casu ako nam bude trvat tura proste pohoda ale ako uz dlhsie hovorim plany nevychadzaju a aj tento vysiel len ak z polky.
V nedelu rano sme sa stretli v KE na stanici a rychlo sme naupili posledne tapky rumu na cestu nech nam ubehne rychlejsie:)

V autobuse nam sofer rozdal najdolezitejsii papier ktory musime mat stale so sebou pocas pobytu na ukrajinskom uzemi a musime sa snim vratit cez hranice a tak sme ho patricne vyplnili niektory az na druhy pokus a ako skupina sme ho odovzdali colnicke lenze co cert nechcel sofer sa vratil s pasmi lenze nam siedmim akurat chybala tato imigracna karticka. Autobus sa pohol dalej a tak ze asi to az tak netreba ako varoval kazdy turisticky sprievodca a bloger co navstivil tuto krajinu. Lenze po prichode do Uzghorodu nam sofer hned povedal ze ked to nemame ze musime ist do Kyjeva a mesiac cakat kym nam vybavia niake doklady ... no parada.
Hned po vystupe na nas nabehol taxikar ci nieco potrebujeme a my ze chceme ist takym busom tam a ze potrebujeme zmenit peniaze on pozrel ze tu sa posuva cas o hod dole (jednym cechom zase odpovedali na otazku kolko je hodin? kolko chcete.) zavolal jedneho bankara a isiel zastavovat autobus ktory prave odchadzal parada sluzby maju :D ked su peniaze. v Marsutkach takych malych busikoch sa plati vetcsinou soferovi a da sa stopnut hocikde ale na stanici sa plati centrale - tak sme platili len prvy raz inak sme vzdy platili a zjednavali az na konci jazdy :) a horska 5 hodinova jazda za autobusom za 5e mohla zacat. Cestou sme videli ukrajinsky stred europy :D po prichode do turistickeho centra nas hned oslovil dalsi taxikar a ponukol nam ze nas dovezie najblizsie k horam ako to pojde cim nam usetri tak 10km no parada za par eur preco nie :) Nachadzame klasicky obchod kde maju len vodku niake jedlo a capuju pivo tak sme si kupili dve flase a dali pivo :D

A spokojny sa vydavame slapat po doline ku hrebenu, cestou nachadzame lanovku na drevo z tazby a ja musim nanu skusat skakt a asi som si zlomil dva prsty v poslednom clanku ... ale to bolo stale nic o hodinu dalej idu zrazu dva auta oproti a zastavuju a z prveho vystupuje niaky vojak a zacne rozpravat ze je pohranicna straz a ze tato dolina sa nachadza v 10km ochrannom pasme sengenu a ze sa mame preukazat pasmi, imigracnou kartou a povolenim byt v tejto oblasti kedze mame len pas len nechapavo zakyva hlavou. To ze nemame imigracnu kartu neriesi povie iba ze to bola chyba colnikou ale my budeme mat z toho problem, potom spusti legendarnu vetu vyletu: "Ja zadrzajet vas, vy ist dole, pad tri dni do turmu pak sud pak vy platit storch pak deportacia pak peciatka do pasu a vy nikdy na ukrajinu znovu" nechapali sme slovo storch a turm ktore sme nasledne pochopili. turm = vezenie a storch = pokuta ten zvysok by ste mohli pochopit :D iekd je pisany foneticky a bez interpunkcnych znamienok. No proste zabava len vtedy nam nebola tak skusame vyjednavat nech nas necha ist ze sme len turisti a ze ideme podla znacky nato ze nie nemoze lebo to druhe auto to su dalsi ludia ktorych chytil a ich berie dole. No parada sme v riti ziadna tura nic deportacia ... po dalsich 10 minutach vyjednavania sa Rasto pyta kde je jeho velitel on sa len zasmeje a ze on sef nato sa spyta kto z nas najsamstarsii a ide s Rastom bokom vyjednavat rasto sa varti po 10 minutach uplne vyflusnuty ze najprv zacal ze ak mu dame 500e tak nas pusti a postupne znizovali az to nstastie skoncilo na celkom prijemnych 100e za sedem ludi ... lepsie ako vezenie a deportacia nie :) Aby zdoraznil ze je tu sef tak si da dole bundu aby sme videli zbran a hodnosti alebo preto aby sme neskusali ujst bez zaplatenia a tak sa zlozime a tak nas necha z druheho auta sa len vykloni chlap spyta sa kolko sme mu dali a po vypocuti sumy len povie ze to je buzerant.
Tato skusenost nam len potvrdzuje ze su tu super ludia az na tych v uniformach. Potom pokracujeme dalej dolinouy a ked sa zacina stmievat tak zakldame tabor ohen a ideme sa kupat ja holy lebo plavky sux :) na ohniku si uvarime jedlo vypijeme dve flase vodky dame niaku domacu pospievame psesnicky a ideme spat. DAlsi den hladame cestu na hreben a v pohode sa dostavame do 2000 vysok kde si zalozim na zrucanine hvezdarne lebo vnutry je smetisko a zachod.

Kedze mame este cas tak si nadbiehame a ficime kolko to da po hrebeni. Nakoniec nachadzame v oblakoch super miesto kde su ohniska prichistana kosodrevina a pramen hned vedla. A tak kulturny vecer pokracuje len je uz menej vodky :) ale ohend sme nakoniec robili kazdy vecer v divocine. A ohen v 1900 vyskovych z kosodreviny som si vzdy chcel vyskusat :) dalsi den ficime popri jazerach a tak nevaham a skacem tak holy iked na brehu je asi tak 30 ukrajincou este spravim pre fotografou bielu velerybu tak ze vystrcim len prdel a skusam si prdnut ale nevidalo to uplne :D Slapanie hrebenom si sprijemnujeme hranim roznych hier ako napr THE GAME ktoru kazdu chvilu adam prehra tak ako ja teraz :) a dalsiu bola hra na farebne prdy pri ktorej ten co si pridne da niaku farbu prdu a ostatny musia reagovat inou farbou inak ich ten prd natrie :) takze cesta prebiehala stylom: modra, cierna, fialova, kua prehral som. Na hrebeni idu subezne tak tri rozne chodniky a kazdy ide ako sa mu zachce samozrejme ze kazdy kopec sa da obist traverzom ako to par krat drenco spravil lebo mal s adamom najtazsi batoh tak sme mu to tolerovali. V poobednajsich hodinach sme vyslapali priamo na najvyzsii vrchol ukrajiny 2065 kde sme nasli dalsiu skladku odpadu a flasi a pridali sme aj nase prazdne flase od vodky :)

V sedle za kopcom nas chytil strazca prirody ktory od nas chcel dalsi poplatok ale sme snim pokecali kupili od neho vodku a par piv ktore sme hned vypili a to pivo mi  zapisalo ako nikdy proste bolo dokonale, dalej nas varoval ze tam kde chceme nocovat su zlodeji ale mozme zostat pri jeho chatke a ze ma pusku ze nas ochrani ... no v obavach o nase pecene a penazenky ideme radsej riskovat zlodejou. Dalsi kulturny vecer pri ohniku a rano mozme ist na najbrutalnejsii vyslap a na posledny kopec kde nachadzame pokriveny kriz a vypalenu a rozbitu kaplnku no proste parada. Cesta do mesta sa nesie v znicujucom tempe a narastajucej teplote po kravskom chodniku cize ledva dochadzame do Jasenia co bolo najvychodnejsie mesto byvaleho Cesko-Slovenska. Tu hladame restiku lebo sa  chceme konecne normalne najest a vyskusat mieste speciality a tak nachadzame niaku mafiansku ale prijemnu restiku damavame stosi pri 50 a 100 gramovych vodkach chladime sa pivom az nakoniec jem rukami steak :D potom ideme do turabazy co je vlastne hotel ale tak ze 5e na noc pricom mame postele sprachu a telku no pohoda a ideme nakupit niake tie vodky a spoznavat zivot :D dame niaku druzbu s meistnymi ja si ulovim dalsi kriegel a prejeme sa zmrzlinou :) rano sa snazime. To bolo potom ako sme volali na ambasadu ze co s imigracnimi kartami a ze mala by stacit peciatka v pase ale tak ze kebyze mame problemi tak im mame volat cize musime ukoncit nas vylet v piatok v poobednych pracovnych hodinach tak to zapijame.
Rano sa vydavame smer Uzgorod ale cestou sa zatavujeme pri slanych jazerach kde je 30gramou soli na liter vody :D ukrajinske mrtve more. Tu je plne mesto turistou a tak narazame na skupinku cechou a hovorime si spolocne prhody, ubbytujeme sa u jedneho super uja ktory tu vlastni 4 domy ale su plne turistou na zahrade kde nam da drevbo na ohen a ma sprchu proste pohoda a pri spolocnej vodke zahajujeme dlhy vecer super pokec so super ludmi a ich pribehami z ciest hned mam chut ist do maroka alebo obist balkan :D ale to az dalsie leto ;)
Pri jazerach sa este namazeme liecivym bahnom aby sme boli zdravy.

Dalsi den ficime spinavou karosou do Uzgorodu kde miname posledne hrivny na pizzu a ideme skusit stastie na hranici to aj mame a po hodinovom cakani v nehoraznom teple prichadza ta ist acolnicka ktora si nas pameta a pusta nas bez problemou dalej kde nam hodinu prehladavaju batozinu slovaci. My nemame ziadnu vodku takze pohoda. Kedze sme skoncili vypravu skor tak este ideme na noc na siravu :D kde si dame na vyrovnanie borovicku a slovenske pivo povozime sa na autckach a ideme sa kupat par krat :)
Z KE potom este idem na chalupu na polomke kde sa dostanem vecer busom a ku koncu stopom a nakoniec po  mna musel ist oco lebo na horehroni zdochol pes. Tu davam dalsiu borovicku a rozpravam prihody z ukrajiny :)
Takze Ukrajina je super krajina kde je vsetko lacne a vsetko sa da vybavit (stopnut , dostat) len si treba davat bacha na buzerantou v uniformach.

Comments